Traumaverwerking (EMDR) met Petra van der Graaf-Ritskes bij Psycholoog Houten

Je hebt iets meegemaakt wat je het liefste zou vergeten. Je probeert er niet over na te denken, je zoekt afleiding. Het leven gaat door en ze zeggen toch ‘de tijd heelt alle wonden’? Misschien was het je wel gelukt om er voor korte of lange tijd nauwelijks of helemaal niet mee bezig te zijn.

Met een knal teruggeslingerd in de ervaring. Maar opeens, aangekondigd, breekt het weer in alle hevigheid door. Je kunt het niet meer loslaten, je krijgt nachtmerries, het trauma – ook wel genoemd Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) stuurt je leven. En het is vreselijk. En je bent radeloos. Want je hebt het gevoel dat dit nooit meer ophoudt.

Traumaverwerking

Bij traumaverwerking gaan we opnieuw aan de slag met wat er gebeurd is. Je leert het in de ogen te kijken, een plek te geven en de gevoelens die erbij horen aan te gaan. Dat is in eerste instantie heel confronterend en ook echt wel even zwaar. Maar, we doen het samen en je zult merken dat je, door het nu nog één keer goed aan te gaan, snel verder kunt. Want na die eerste heftige sessies werken we weg van het trauma. Je komt stukje bij beetje weer bij jezelf.

Herbeleven in de therapie

Moet dat herbeleven echt? Er is tot nu toe geen enkele therapie die werkt zonder herbeleving. Dat komt zo; de herinnering heeft zich ‘verstopt’ in je onbewuste geheugen. Vandaar ook dat je er misschien even geen last van had. Maar van daaruit kan het dus altijd de kop opsteken. We moeten die herinnering dus als het ware verplaatsen van die onbewuste plek, naar een bewuste. Dat zijn die soms zware sessies in het begin.

Daarna merk je dat we er snel van weg gaan. We werken er mee, we werken er aan, we zoeken specifieke gevoelens nog eens op, maar je gaat niet meer die directe en volledige confrontatie aan. Dat is niet meer nodig namelijk.

EMDR

De kans is aanwezig dat je al eens van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) hebt gehoord. Het is een techniek waarin een geblokkeerde verwerking van een traumatische ervaring weer op gang geholpen wordt.

EMDR is een relatief nieuwe maar zeer effectieve therapievorm. Of het nu gaat om opdringende herinneringen aan de traumatische ervaring, of om schrik- en vermijdingsreacties: wij kunnen dit samen aanpakken. Met EMDR zal je levendig terug gaan denken aan de gebeurtenis; de beelden, gedachten en gevoelens zullen weer naar boven gehaald worden. Dit is nodig om de herinnering vervolgens te kunnen verwerken.
De eerste behandeling is vaak erg heftig, daar zullen we dan ook goed bij stil staan. Na de eerste behandeling gaan we al snel de positieve kant op met EMDR en zul je merken dat je steeds beter kunt omgaan met situaties die daarvoor nog erg lastig leken of waren.

EMDR is een kortdurende en intensieve therapievorm; het geeft snel resultaat.

Hulp bij trauma

Loop er niet te lang mee alleen. Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten, misschien ben je bang dat als je er over gaat praten je het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn.

Contact

Maar als je al zo ver bent dat je je hier aan het oriënteren bent, neem dan de volgende stap ook en ga naar je huisarts of kom eens bij mij langs. Je kunt mij altijd bellen voor een afspraak of mail naar Psycholoog Houten ter attentie van Petra van der Graaf-Ritskes.