Therapie in Houten met therapeut Petra van der Graaf-Ritskes

Als je de eerste keer bij mij komt, nemen we de tijd voor je verhaal. Je krijgt uitgebreid de gelegenheid te vertellen wat er speelt. Maar, het gaat niet alleen om je klacht.

Ik probeer in dat eerste en soms het tweede gesprek een zo breed mogelijk beeld te krijgen. Van de situatie, van jou. Gaandeweg dat gesprek zal ik je vragen wat je doel is. We kijken niet alleen waar je nu in zit, maar ook waar je naartoe wilt. Ik help je heldere doelen te formuleren.

Therapie Houten houdt je een spiegel voor

De manier waarop ik behandel gaat helemaal uit van jou. Van je klacht of vraag natuurlijk, maar ook van je kwaliteiten. Je kunt het zo zien: je weg uit deze situatie is een weg van persoonlijke groei. Die kan ik je niet opleggen, we ontwikkelen (of herontdekken) de vaardigheden de je al in je hebt.
Jij bepaalt die groei. Ik stimuleer je, houd je een spiegel voor, help je inzien wat vaste patronen zijn in je leven. Zo ontwikkelt zich een behandeling op maat, waarbij ik in- en aanvul wat jij nodig hebt. Zo groei je stap voor stap naar een nieuwe situatie. Maar dat niet alleen, je leert ondertussen veel van jezelf en wat je allemaal kunt. Daar heb je nog lang na de behandeling heel veel aan.

Regie over jouw leven

Een belangrijk onderdeel van mijn werk is je te helpen dingen opnieuw te zien. Ik draag je alternatieve perspectieven aan. Ik houd je een spiegel voor. Ik ga je tekst en uitleg geven bij klassieke profielen bij soortgelijke klachten.

De taal van de ziel en van het gevoel is vaak een beetje abstract. En aangezien wij met de handen uit de mouwen aan het werk zijn, hebben we daar niet zoveel aan. Je merkt dat alle onderdelen, ook al is het soms best complex, opvallend eenvoudig zijn en goed te begrijpen. Met concrete huiswerkopdrachten help ik je verder op weg.

Het werk dat je gaat verzetten is grotendeels gericht op zelfonderzoek en beter begrijpen van jezelf. Om vervolgens met die kennis aan de slag te gaan. Het is mijn ervaring dat dat uiteindelijk vrij makkelijk blijkt als je eenmaal weer je eigen kracht en talent hebt gevonden en je de regie over je leven weer hebt.

Op eigen benen

De behandeling is er op gericht dat je het allemaal snel weer zelf kunt, vanuit jezelf en met de mensen om je heen. Ik houd wel graag vinger aan de pols, dus meestal maken we na een aantal maanden opnieuw een afspraak. Dat doe ik vanuit beroepsmatige plicht, maar ook omdat je mij aan het hart gaat. Ik doe mijn werk op een persoonlijke en betrokken manier vanuit de wens mensen te helpen.
Je bent dus geen ‘nummer’, geen ‘klacht’, maar een mens die dat extra beetje aandacht gewoonweg verdient.

Bekijk hier de therapieën

Je kunt met heel uiteenlopende klachten terecht bij Therapie Houten. Meer weten over verschillende klachten en therapieën? Bekijk één van de volgende links:

Wat ik voor jou kan doen…

Heb je nog vragen of wil je weten wat ik voor jou kan doen? Bel of mail naar Psycholoog Houten ter attentie van Petra van der Graaf-Ritskes.