Relatietherapeut Houten helpt jullie weer op weg

Niet jij, niet de ander, zelfs niet jullie!

De relatietherapie begint met een gesprek tussen jullie en mij. Daarin kunnen jullie precies vertellen waarom jullie bij me komen. Ik concentreer me in dat eerste gesprek op een aantal zaken. Jullie vraag natuurlijk, maar ik wil bijvoorbeeld ook graag zien hoe jullie samen zijn, hoe een typische ruzie tussen jullie er uit ziet. Ik vraag ook of jullie deze therapie wel écht willen, want we beginnen niks als iemand niet gemotiveerd is.
En als laatste zal ik jullie op het hart drukken dat niet de één, noch de ander ‘de vijand’ is, zelfs jullie samen niet. Jullie interactie is de vijand.

Ieder apart

Indien het nodig is dan zijn er ook aparte sessies mogelijk. Misschien zijn er wel zaken die je moeilijk in elkaars bijzijn vertelt, misschien kunnen jullie openhartiger spreken ook over de verwachtingen van de behandeling. In deze sessies neem ik uitgebreid de tijd voor ieder van jullie, om er achter te komen hoe dat nu allemaal precies voelt, die vaste patronen en verwijdering tussen jullie.

Relatietherapie Houten – ervaringsgericht

De therapie die ik geef is niet gericht op inzicht, maar op ervaring. Natuurlijk kom je dingen te weten, en leer je over jezelf, de ander en jullie relatie, maar het belangrijkste is dat je merkt hoe het voelt. Dat je beleeft hoe de ander het beleeft. Op die manier weet je het niet alleen, maar begrijp je het ook.

Ik laat jullie ervaren wat het patroon is en wat de onderliggende emoties zijn. Ik zal op dit moment in de behandeling ook onderdelen uit de sessies apart van elkaar gebruiken om momenten te benoemen. Maar ik daag jullie vooral uit het zelf aan elkaar te vertellen, niet via mij.

Emotionele verdieping

Jullie vliegen elkaar inmiddels niet meer om de haverklap in de haren, en kunnen in gesprekken al goed tot elkaar komen. De ervaring leert dat als we op dit punt aangekomen zijn er nog maar weinig terugval is. Nu is het tijd voor de volgende stap.

Je ziet vaak in een relatie dat één zich meer terugtrekt dan de ander. Diegene zal ik op dit punt benaderen en meest kwetsbare emoties opzoeken. Met zijn drieën bespreken we die en de gevoelens en verlangens die daarbij horen. Dat doen we uiteindelijk voor jullie allebei en jullie samen. We gaan dan ook aan de slag met de verwondingen van jullie relaties zelf. Wat hebben jullie elkaar aangedaan, wat waren jullie verwachtingen, wat was jullie liefde? We verkennen het en werken het allemaal door.

Afronden

Uiteindelijk kijken we terug naar jullie oorspronkelijke vragen. Je zult merken dat het leeuwendeel weg is en dat de rest vrij oppervlakkig blijkt en makkelijk te regelen. Al met al zijn we 10 tot 15 sessies bezig om dit te bereiken.

Algemene informatie over relatietherapie

Emotionally Focussed Therapy (EFT)

In deze vorm van relatietherapie staan gedrags- en communicatiepatronen centraal. Hierbij wordt gekeken naar emoties, de betekenissen van liefde en jullie verbinding.
EFT relatietherapie is gebaseerd op de gedachte dat jullie vastlopen in dezelfde soort ruzies, irritaties en/of steeds verder van elkaar af raken. Mogelijk, of waarschijnlijk, omdat jullie dezelfde manier van reacties op elkaar behouden, er zit een patroon in.

Met EFT relatietherapie beginnen we met het herkennen en begrijpen van patronen in de relatie, vervolgens bespreken we jullie angsten en behoeften, waarna we de patronen gaan doorbreken.

Het is een wetenschappelijk bewezen methode en erg effectief.

Vertel je verhaal

Heb je nog vragen of wil je weten of jouw hulpvraag kan worden ingevuld door relatietherapeut Houten vlakbij Nieuwegein? Bel voor een afspraak of stuur even een mail ter attentie van Petra van der Graaf-Ritskes.